Hai u olss..da lama sangat x update blog rasa nyer..okay kali ni rasa nk share resepi ibunda ckit ngn u olss..huhuhu..Resepi kali nie nasi ayam madu..senang saje petik jari pown boleh siap ^,^...Antara bahan yang kita perlu adalah
Bahan-bahan untuk nasi
untuk separuh dari yang saya buat.
2 cawan beras
3 cawan air rebuasan ayam (boleh campur dgn air biasa)
1/2 inci halia
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 batang serai
secubit garam
1 sb mentega
Bahan untuk kuah sup
1 ekor ayam
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
6 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji kiub ayam
1 inci halia.
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih.
Bahan untuk perapan ayam.
kicap pekat
kicap manis/kicap cair
sos tiram
madu
sedikit garam
sos merah
5 bijicili besar
2 ulas bawang putih
cuka secukupnya
gula ikut citarasa
Bahan hiasan
salad
tomato
timun
daun sup
cara-cara membuatnya :
Mula-mula sekali harus buat air rebusan ayam, dan air rebusan ini akan digunakan untuk memasak nasi dan juga dijadikan sup..
Simple dan senang kan... :) ... huhuhuhu... selamat mencuba ^,^
Bahan-bahan untuk nasi
untuk separuh dari yang saya buat.
2 cawan beras
3 cawan air rebuasan ayam (boleh campur dgn air biasa)
1/2 inci halia
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 batang serai
secubit garam
1 sb mentega
Bahan untuk kuah sup
1 ekor ayam
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
6 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji kiub ayam
1 inci halia.
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih.
Bahan untuk perapan ayam.
kicap pekat
kicap manis/kicap cair
sos tiram
madu
sedikit garam
sos merah
5 bijicili besar
2 ulas bawang putih
cuka secukupnya
gula ikut citarasa
Bahan hiasan
salad
tomato
timun
daun sup
cara-cara membuatnya :
Mula-mula sekali harus buat air rebusan ayam, dan air rebusan ini akan digunakan untuk memasak nasi dan juga dijadikan sup..
- basuh dan potong ayam ikut suka..
- masukkan air dalam seliter boleh tambah kalau nak banyak airnya..janji cukup untuk masak nasi dan buat sup..
- masukkan ayam, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih, halia dan kiub ayam.
- masak hingga mendidih.
- kemudian angkat ayamnya sahaja dan perap..
- amik 3 cawan air rebuasan untuk masak nasi.
- yang selebihnya buat sup, masukkan bawang merah dan putih.
- renehlah sup hingga menggelegak..
- tabur daun sup dan bawang goreng.
- basuh beras dan toskan
- tumbuk bawang merah dan putih, kemudian tumis dengan marjerin hingga sedikit garing.
- masukkan beras yang telah dibasuh tadi kedalam periuk nasi serta air rebusan ayam, halia, serai, kiub ayam dan bahan yang ditumis tadi..
- masakla nasi macam kita masak nasi biasa tu..guna rice cooker lagi senang.
- perap ayam dengan sos titam, kicap hitam,, kicap cair, madu dan garam..dalam masa 30 minit
- kemudian goreng ayam hingga garing.
- siap!
- tumbuk bawang putih dan tumis.
- kemudian masukkan air dari baki perapan ayam tadi.
- boleh tambah sedikit air dan sedikit lagi madu.
- masak hingga mendidih.
***cara membuat untuk membuat sos***
- mudah je, campurkan semua bahan dan kacau.
- letak gula dan garam ikut citarasa
- kandungan air pun ikut suka juga, kalau suka pekat letak sikit je la, kalau suka cair letak air bayak
- nak masak pun boleh nak kacau guna sudu pun boleh..
- itu sahaja dah siap.
Simple dan senang kan... :) ... huhuhuhu... selamat mencuba ^,^
No comments:
Post a Comment