Tips HiLanGkAn Parut

Salamualikumm..Aiippp...hari ini terasa gatal tangan nak taip & share ENTRY  pasal cara nak hilangkan parut di muke dan badan..parut oo parut..memang geram kalo ada kesan parut akibat kesan jerawat argghhh!!!...lagi-lagi kalo parut yang kekal....kalau dekat-dekat nak bulan mengambang tue byak lah bintang-bintang nampak an an an hihihi...okay kali nie i nak share petua datuk nenek dulu-dulu kala pasal cara nak hilangkan parut..petua nie i selalu amalkan setiap kali after jerawat menyerang..alhamdulilah sangat berkesan..tapi agak leceh ckit lah.mmg la namakan petua zaman-zaman tok gajah dulu kan..jimat ckit duit xpyah kiter nak beli product yang ntah pape tue kan..kadang-kadang product kat pasaran nie bukan nya okay sangat...kalo yang x sesuai ngn kulit tue akibatnya habislah muke...nk tau lebih lanjut teruskan membaca...


First sekali korang kena sediakan bahan-bahan di bawah..kalo xda tue korang cari la sampai dapat ;)

Bahan-Bahan Yang Diperlukan:

                                                  1)  KULIT KAYU MANIS
                                                  2)  MADU LEBAH ASLI
                                                  3)  KUALI
                                                  4)  SUDIP
                                                  5)  LESUNG BATU 
                                                  6)  KAPAS

OKay kalo sume bahan dia atas Dah ada jOm kiter START resepi petua niee

  1. First sekali, ambil kayu manis dan basuh dengan air.. and then amik kuali letak atas dapur dan panaskan tanpa minyak..bila dah panas...masukan kulit kayu manis yang dibasuh tadi..dan gorengkan selama 10 minit dengan api yang perlahan p/s jangan sampai hangus
  2. Selepas siap digoreng korang angkat dan letak dalam lesung batu..pas tue kisar, tumbuk, tenyeh sampai dia menjadi serbuk kayu manis.Diingatkan kat cini lepas korang angkat dari kuali mesti terus tumbuk..kalau tak bila dah sejuk nanti puaslah nak menumbuk bagi jadi serbuk ;)
  3. Okay lepas dah ciap..korang simpan lah serbuk dalam bekas bertutup bagi mengelakan serbuk kayu manis itu tercemar.

CARA MENGUNNAKAN

  1. Kebiasaannya i akan pakai before sleep..kalo nak pakai awal pown boleh..tapi jangan pakai disiang hari sebab pancaran matahari x berapa elok untuk kulit wajah.first sekali ambil sedikit serbuk kulit kayu manis yang ditumbuk tadi dan letak kan dalam bekas kecik...kalau yang banyak sangat parut tue boleh lah ambil banyak ckit ;)
  2. Okay lepas tue..ambil sedikit madu lebah asli dan campurkan kedalam bekas serbuk kayu manis tadi..Kacau sehingga menjadi sebati..
  3. Gunakan kapas untuk disapu ke muka..sebelum tue..kena lah baca selawat 3x dan lafaz bismillah..and then sapu dalam keadaan menarik ke atas.
  4. Lakukan petua ini sekerap malam yang boleh sehinggalah parut hilang
Finishh daa..cuberlah ea...insyaalah berkesan..
✐ Sharing is happy 
◕ ‿ ◕ 



2 comments:

Eyka Farera Zulaikha said...

nice tips :) sy dh follow awk,follow sy jugak ye :)

LiPs_Lose said...

^_^ follow you back