Diet Yang Berkesan

Alamak Over Fat!!! lah kena diet nie...mesti korang penah alami situasi macam tue an an...nk tau cara diet yang paling berkesan jom follow babak seterusnyer..


cakap pasal gemuk mesti girl akan kater XNAK girl mane nk obesiti fat kan..x comel lah nanti..okay kat cini i nak share tips diet yang paling berkesan untuk korang follow..


cara diet yang paling berkesan adalah cara pemakanan yang diamalkan junjungan besar nabi kita Rasullulah SAW...baginda mengamalkn cara pemakanan yang sihat..kalo korang rase nk diet cara berkesan follow cara pemakanan baginda ;)


Rasulullah SAW suka makan susu, kerana Susu adalah makanan lengkap, kaya dengan protien, kalsium, vitamin A dan B, zat protien berkualiti tinggi penting untuk membina dan membaiki tisu badan serta membentuk antibodi melawan jangkitan penyakit. 

Buah kurma (serasi dengan tubuh badan manusia), anggur, zaitun, delima mengandungi serat semula jadi yang                tinggi (penting untuk mengelak sembelit), Vitamin A (penting untuk mata/penglihatan), gula, berbagai vitamin dan mineral serta air penting bagi kesihatan badan

Daging juga menjadi sumber zat protien yang utama untuk tumbesaran manusia, membekal lemak, vitamin dan mineral (zat besi dan zink). Lantaran itu Rasulullah SAW menggemari makanan rendah lemak dan kolesterol.
Sementara, madu kaya dengan gula, sedikit air, vitamin dan mineral penting untuk kesihatan. Selepas subuh, Rasulullah SAW memulakan sarapannya dengan segelas air dicampur sesenduk madu asli. Di tinjau dari ilmu kesihatan, madu berfungsi membersihkan lambung, mengaktifkan usus, menyembuhkan sembelit dan peradangan.
Rasulullah SAW tidak makan dua jenis makanan panas atau dua jenis makanan dingin secara bersamaan. Beliau juga tidak makan ikan dan daging dalam satu waktu dan tidak tidur selepas makan kerana tidak baik untuk jantung
Rasulullah SAW melarang (makruh) meniup atau menghembus nafas ke dalam bekas air kerana akan berlaku tindak balas yang merubah kadar kealkalian (pH) air itu.
Sayur-sayuran menjadi pilihan Rasulullah SAW kerana secara umumnya sayur-sayuran memiliki kandungan zat dan fungsi memperkuat daya tahan tubuh dan melindungi daripada serangan penyakit serta mencegah penyakit berpunca daripada gula.
Rasulullah SAW makan cuka dan minyak zaitun yang dicampurkan dengan makanan asasi seperti roti. Ia bermanfaat mencegah lemah tulang, melancarkan sembelit, menghancurkan kolestrol, melancarkan pencernaan dan menjaga suhu tubuh pada musim sejuk
Makan makanan berasaskan bijirin dan ubi kerana ia membekalkan karbohidrat kompleks, vitamin, mineral dan serat. Mengikut piramid makanan kita disarankan mengambil 8 hingga 12 hidangan makanan berasaskan bijirin dan ubi dalam sehari
Baginda tidak makan daging bersama susu
Baginda tidak makan ikan bersama daging
Baginda tidak makan ikan bersama susu
Baginda tidak makan ayam bersama susu
Baginda tidak makan ikan bersama telur
Baginda tidak makan ikan bersama daun salad
Baginda tidak makan cuka bersama susu
Baginda tidak makan buah bersama susu (contoh : cocktail)
Tidak makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makan buah terlebih dahulu barulah diikuti dengan nasi;
Tidur selama 1 jam selepas makan tengahari
Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yang tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolestrol dalam badan akan bertambah
Finish daaa..;) follow la kalo sape-sape nk diet tue..kalo xnk follow pown xper just sharing untuk kiter-kiter ajer 
 ♥‿♥


No comments: